2014 10 legjobb filmje!

Avagy indulhat a szitkozódás.

Hát ehhez is eljutottunk, 2014 évet már érzelmileg búcsúztatjuk, és filmes naplónk segítségével, már akinek van, visszaemlékszünk, melyek is voltak az év legjobb filmjei. Sokat gondolkodtam a lista megalkotásánál, hiszen nem csak a pontokat néztem, volt egyfajta szórakoztatási skálám, mennyire kötött le az a bizonyos film, és hányszor kellett ránéznem az órára.

Sajnálattal kell közölnöm, attól függetlenül, hogy a filmstúdiók év vége fele nagyon bele húztak a premierekbe, és a csábítóbbnál csábítóbb filmekbe, nem sok maradandó mozgókép készült eme szép évben.

De ne is szaporítsuk a szót, lássátok hát 2014 top 10 filmjét, szerintem. (Hozzáteszem, ez egy szubjektív lista, lehet, hogy nem mindennel fogsz egyetérteni. Ha netán így történne, szerintem bennem van a hiba.)

 

 

10. Megtisztulás éjszakája
A Megtisztulás éjszakájában valóban valamennyi horroros klisé megtalálható, de ennek ellenére fent tudja tartani az érdeklődést, sőt, mind a 10 körmömet lerágva szurkoltam a főszereplőknek. Az Anarchy egy beteg világot mutat be, amely nem is áll olyan messze tőlünk, persze kétlem, hogy az említett sztori valaha is bekövetkezni. Kivéve egy harmadik részben...

9. Csalások királya: A Lance Armstrong story

Mindig is érdekelt Lance Armstrong története: néhány évvel ezelőtt, Oprah Winfrey műsorában tárulkozott ki az addig legendásnak hitt kerékpáros, hogy nemcsak öneréjőből volt a rengeteg sikere.
Megrázó és kemény dokumentumfilm arról, hogy tudja egy ember elcsalni az egész életét a népszerűségért, és a sok pénzért.

8. A nimfomániás 1./2.
Ez a film úgy megrázó, ahogy van. Lars von Trier mestert mindig is egy beteg elmének tekintettem, aki ezt a képességét használja olyan mesterművekre, mint a Nimfomániás első, és második része. Csak egy szavam van: kegyetlen.

7. Műkincsvadászok
Nem értettem, miért tekintette mindenki a Műkincsvadászokat az év egyik legnagyobb csalódásának: én kimondottan jól szórakoztam rajta. Néhol izgalmas, nagy szereplőgárdával dolgozó film, a sztori se rossz, bár a forgatókönyvet egy kis kreativitással jobban is meg lehetett volna írni.

6. Hogyan rohanj a veszTEDbe?

Igen, már megint egy olyan film, ami nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Én a VOX mozimagazin által, premier előtt tekinthettem meg, amit ezúton is nagyon köszönök. Seth McFarlane humorát egyébként is nagyon bírom, egyszerre egyensúlyoz az übercool és a bunkóság határán, ami néha nagyon vicces tud lenni.

5. Galaxis örzői
A Galaxis őrzői a premierkor mind a nemzetközi, mind a magyar közönség nagyon bírta, mostanában azonban már átment divattá cikizni ezt a filmet, amit nem tudok hovátenni. Eredeti címén The Guardians of the Galaxy az elejétől a végéig érdekfeszítő marad, bár az nagy igazság, hogy évtizedek óta nem láttam ilyen rossz főgonoszokat, mint eme filmben.
Ennek ellenére az 5. helyig repült az én szememben.

4.The Babadook
http://filmmanias.eblog.hu/kritika-the-babadook-2014-2416

3. A Lego kaland
Tűkön ülve vártam a premier napját, és hála istennek nem kellett csalódnom. Chris Miller és Phil Lord rendezőpáros nagyon jól megalkotta ezt a legós világot, bár a szívem mélyén nem gondoltam volna, hogy ez így tényleg működik is. A végén pedig még drámáznak is. Bronzérem!!

2. A Grand Budapest hotel
Wes Anderson minden filmjében egy csodálatos világot teremt, a Grand Budapest hotel sem kivétel ez alól. Minden van benne, ami csak kell: poénos akciójelenetek, direkt gagyin megcsinálva, rohadt jó dialógusok, és persze az a temérdek színészi gárda, akik közül sokan életük legjobb alakításukat nyújtják a nagyközönségnek. Ezüstérem!!

1. A majmok bolygója - Forradalom
Ha egy kicsit visszaemlékszünk még a filmek terén tartalmasan eltelt nyárra, tíz emberből kilencnek, mint legkimagaslóbb blockbuster A majmok bolygója - Forradalom jutna az eszébe. Kiváló szereplők, remek CGI, jól összrerakott szereplők, és érzelmes majmok.
Az én szememben ez nem csak egy egyszerű, jól sikerült film lett, mint mondjuk a Galaxis örzői.
Ez annál sokkal több. Nagyon nehéz dolga volt Matt Reeves-nek és csapatának, hiszen úgy kellett bevonszolnia az embereket a moziba, hogy az előző, Tim Burton féle Majmok bolygója nem aratott túl nagy sikert, James Franco-val az élen.
Ennek ellenére azonban megérdemli az én szememben, hogy itt legyen az első helyen, mivel elgondolkodtat, a túl érzelmes nézőket talán még meg is ríkatja.

Ajánló
Kommentek
  1. Én