Kritika: Csajkeverők (That Awkward Moment, 2014)

"Lett, egy ilyen csöpögős, romantikusnak és viccesnek sem mondható, unalmas dramedy, ami 94 perc játékidővel is olyannak tűnik, mintha az Apokalipszis most 200 perces rendezői változata volna."

Igenis vannak jó romantikus vígjátékok. Igaz, hogy ezt a műfajt csak nőknek találták ki, és nem robbantanak benne orosz atombombákat, de attól még lehet szórakoztató. Megrendítő, vicces, elgondolkodtató: ha ezek megvannak, mellécsapunk egy jó rendezőt és forgatókönyvírót, bármikor belehet engem vinni a moziba.

Hülyeség lenne azért nem beülni a moziba, mert a  film éppen sci-fi, vagy a szóban forgó romantikus vígjáték.. Előzetes, színészgárda, stáb, sztori: csak azután szabad eldönteni, megéri e az ezer forintot az alkotás.

Csajkeverők. Ugyanakkor elfelejtettem elmondani, hogy szerintem ebben a műfajban lehet a legnagyobbat hibázni. Ha az ember se szerelmet, se poénokat nem lát/hall, akkor a film totál bukta. Egy akciófilmet legalább szűkebb értelemben nem lehet elszúrni, hiszen akciót mindig lehet teremteni, forgatókönyvön, rendezésen kívül.

A romantikus vígjáték kategóriában kellenek jó poénok, azaz erős szkript, színészi átélés, hiszen mit sem érne a Rómeó és Júlia, ha nem alakították volna olyan jól a színpadon, vagy filmen. 

That Awkward Moment, eredeti címén, nem szól másról, csak a haverokról, a csajozásról, és Zac Efron felsőtestéről. Ennyi. Kész. Tom Gormican, aki a film rendezésért és írásáért is felelős, valamit nagyon elszúrhatott, mert ez a film egy csődtömeg. 

Meglepőnek tartom, hogy manapság ilyen filmekre pénzt adnak: oké, tudom, Zac Efron neve rengeteg tinicsajt becserkész a mozikba, de akkor is! Nem ezért kéne ezt csinálni. Már is van egy húzónevünk, és reménykedünk benne, hogy ez eltakarja az elsőfilmes rendező dilettantizmusát és hozzá nem értését a filmről?

Igaz, hogy az egész büdzsé 8 millió dollárból készült, ami a hollywoodi mértékekhez képest nem nagy pénz, de elegendő lett volna hozzá, hogy ebből egy jó filmet hozzanak ki. Minden rendezőnek el kell indulnia valahol, így az nem vehető negatívumnak, hogy a rendező tapasztalatlan, és elsőfilmes, de akkor is: erről a filmről az első tíz percben lerí, hogy megírták a forgatókönyvet, leforgatták, megvágták, és bekerült a mozikba.

Ennyi.

Gormican legalább egy kis törődést tanúsított volna a film iránt, és akkor máris más szemszögből látjuk a dolgokat, de nem! Ennek ellenére, már a nyitóhétvégén visszahozta a készítés összegét, sőt megháromszorozta azt, úgyhogy mégiscsak sikeres volt a Zac Efron gerilla marketing.

Az említett "úriember" mellett Miles Teller-t is utálom, szóval ezt a filmet garantáltan nem nekem készítették el. Aztán lett, egy ilyen csöpögős, romantikusnak és viccesnek se mondható, unalmas dramedy, ami 94 perc játékidővel is olyannak tűnik, mintha az Apokalipszis most 200 perces rendezői változata volna.

Úgy gondolom, most egy darabig nem fogják Gormican-t erőltetni a fejesek, mert ugyan bevételből csurdogált egy kicsi, a kritikusok és a nézők is hevesen elutasították, olyannyira, hogy a Rotten Tomatoes kritikai oldalon kemény 23%-on áll, a százalékok azonban nem minden film esetében mutatják a valóságot, ennél azonban remekül tükrözik azt. 

Értékelés:

10/4