Kritika: Muck (2015)

"A Muck halva született. Annyira kidolgozatlan, annyira semmitmondó, és annyira rossz, hogy sokszor már a nevető- és a sírógörcs is kerülgetett."

Amikor az Ultraviolát vagy a Sharknado-t volt szerencsém nézni, azt hittem, annál már nem lehet rosszabb. Mégis ki gondolná, hogy túl lehet szárnyalni a botrányossági skálán egy olyan filmet, ahol a főszereplő egy láncfűrésszel próbálja kivágni magát egy cápából? Nos, sajnálattal konstatálom, hogy a Muck-nak még ezt is sikerült felülmúlnia. A legidegesítőbb az, hogy még a Macskanőnél is komolyabb akar lenni, és elhiszi magáról, hogy egy nagyon jó indie horrorfilm. Az igazság viszont az, hogy életemben nem unatkoztam még ennyit, pedig a másfél órás játékidő alapjába véve nem adna rá okot, de tovább megyek, talán életembe nem láttam még ilyen rossz filmet!

Már a nyitó jelenet is teljesen kicsapta a biztosítékot, persze akkor még nem tudtam, hogy milyen szenvedés is vár rám: néhány fiatal piszkosan és véresen előbújik egy mocsárból. Egyelőre nem tudjuk meg mi történt velük, ki elöl futnak, miért véresek, de ez most még nem is fontos, hiszen a történet későbbi részébe majd megtudjuk.

Nem! Hölgyeim és uraim, a világ első filmje, amelynek egyszerűen nincsen története! Nehéz elhinni, de így van. A készítők egyszerűen nem vették arra a fáradtságot, hogy bemutassák az alapszituációt, így már a nyolcadik percben teljesen érdektelenné válik. A Muck egyszerűen ahhoz túl buta, hogy klisés legyen.

Tény, hogy kicsit sem a megszokott ZS filmek közé tartozik. Az egész annyiból áll, hogy néhány fiatal, akikkel nem tudjuk meg, hogy mi történt, bemerészkedik egy házba a mocsár mellett kb. két méterre, a házban viszont szörnyek vannak, akiknek nem hogy a szándékát, de még a nevét sem tudjuk meg.

Joggal mondom tehát, hogy a Muck halva született. Annyira kidolgozatlan, annyira semmitmondó, és annyira rossz, hogy sokszor már a nevető- és a sírógörcs is kerülgetett. Nevetőgörcs az ostoba és borzasztó jelenetek/dialógusok láttán, sírógörcs pedig azért, hogy egy ilyen kaliberű film egyáltalán elkészülhetett, ha ZS filmnek szánták, ha nem.

Már azon gondolkodtam, hogy levetem magamat az emeletről, annyi indokolatlan meztelenkedés volt benne, amit valószínűleg arra használtak, hogy kissé feledtetni tudják a nézővel, mennyire rossz is ez a Muck.

Az egyik szereplő, akinek nevére már az sem emlékszik, aki egy perccel ezelőtt még nézte a filmet, bemegy a városba, hogy telefont szerezzen. Hozzá kell tenni, ekkor már több barátja is meghalt. Egy nőtől kér segítséget, aki odaadja a mobilját egy selfiért és egy italért cserébe. A csávó pedig belemegy. What?? A barátjai haldokolnak, némelyik már meg is halt, és ő képtelen kivenni a csaj kezéből a telefont, hogy rendőrséget hívjon? Jesszusom..

Most szívesen megkérdezném a stábtól, hogy egyáltalán volt e forgatókönyv, mert amit a szereplők elmondtak, az mindenre hasonlított, csak épkézláb dialógusokra nem..

A Muck talán a világ legrosszabb filmje. Talán. De abban biztos vagyok, hogy a filmművészetben ilyen buta és értelmetlen lezárása még nem volt egy alkotásnak, ha ezt lezárásnak lehet nevezni. Nem tudom, mit is kellene most mondanom. Soha, semmilyen körülmények között ne nézd meg. Tekints rá úgy, mint a videóra a Kör című filmből: ha megnézed, meghalsz, csak nem hét nap múlva, hanem azonnal. Egy kicsit most én is meghaltam.

Értékelés: 10/0

 

Cím:  Muck
Rendező:  Steve Wolsh
Forgatókönyvíró:  Steve Wolsh
Zeneszerző:  Dan Marschak, Miles Senzaki
Operatőr:  Michael Solidum
Vágó:  Jon Jorgensen
Szereplők:  Jaclyn Swedberg, Lauren Francesca, Kane Hodder, Gia Skova, Leila Knight